محدوده نامحدود | مروری بر کتاب از معرفت دینی تا حکومت دینی
اگر آدمی، در همین محدوده هفتاد سال عمر مطرح باشد، به بیش از سه اصل علم و اطلاعات، قراردادها، و منافع مشترک هیچ احتیاج ندارد. در این سطح بر فرض، خدا اثبات شود و یا در اعتقاد انسان ریشه بگیرد و بر فرض هم که رسولان، موثر و کارآمد باشند، هیچ ضرورتی ندارد که مبنای زندگی فردی و جمعی انسان باشند. این زندگی بیشتر از علم و قرارداد و منافع مشترک، چیز دیگری نمیخواهد. اما اگر آدمی برای وسعتی بیش از هفتاد سال و با توجه به عوالمی دیگر، چه محتمل و چه متیقن بخواهد برنامهریزی کند و بخواهد برای این استمرار و ارتباط حساب باز کند، دیگر علم و تجربه و قراردادها و منافع مشترک کارگشا نخواهند بود و نهتنها علم که حتی عقل آدمی هم، کارساز نخواهد بود؛ که علم و فلسفه و عرفان او کفاف این همه رابطه و این همه مشکل را نمیدهد. در این وسعت، آدمی به وحی و به عهد نیاز دارد. در کتاب از معرفت دینی تا حکومت دینی، استاد علی صفایی حائری، تاثیر وحی در شکلگیری معرفت دینی تا جامعهی دینی و چگونگی رسیدن جامعه به یک حکومت دینی را ترسیم کرده است و در صدد پاسخگویی به سوالی اساسی است که آیا حکومت دینی معنایی دارد و آیا این دو یعنی دین و حکومت با هم جمع و ترکیب می شوند؟ و اگر معنا دارد، آیا دین در زمینه پاسخگویی به مشکلات جامعه فقیر و ناتوان نیست؟
درباره کتاب از معرفت دینی تا حکومت دینی
از معرفت دینی تا حکومت دینی مانند دیگر کتب استاد صفایی حائری توسط انتشارات لیله القدر و در سال ۱۳۸۶ به چاپ رسیده است. علی صفایی حائری، نویسنده، اندیشمند، شاعر و مجتهدی است که در سال ۱۳۳۰ در یک خانواده مذهبی در قم، چشم به جهان گشود و در سال ۱۳۷۸ درگذشت. کتاب از معرفت دینی تا حکومت دینی، در دسته موضوعی «نظام سیاسی و حکومت دینی» آثار مرحوم قرار دارد و در پاسخ به شبهات مختلفی که در حوزه حکومت دینی مطرح بوده، در ۲۵۸ صفحه به رشته تحریر درآمده است. استاد در این کتاب قبل از مطرح کردن مسئله حکومت و یا حتی جامعه دینی، با نگاهی بنیادین مقدمه خودآگاهی و معرفت دینی را برای هر انسانی لازم میدانند و به تفصیل آن میپردازند؛ از اینکه چگونه وحی به تربیت رسول و تشکل انسان میانجامد و معرفت آدمی با عبودیت و جامعه گره میخورد. سپس شبهات حکومت دینى را در پنج مجموعه مطرح میکنند:
- یک: حکومت دینى انسانى نیست
- دو: حکومت دینى دنیایى نیست
- سه: حکومت دینى استبدادى است
- چهار: حکومت دینى آفتپذیر و مشکلآفرین است
- پنج: حکومت دینى گرفتار و محدود است
ایشان اگرچه در بعضی از قسمتهای کتاب خود نقدی از سر دلسوزی مطرح کرده اما به مدعیان این شبهات، پاسخهایی قوی و خواندنی داده است.
ساختار کتاب
کتاب در دو بخش کلی تالیف شده است. بخش اول با عنوان «از معرفت دینی تا جامعه دینی»، و بخش دوم با عنوان «از جامعه دینی تا حکومت دینی.» بخش اول سه فصل «از خودآگاهی تا عبودیت»، «عبودیت و شکلگیری جامعه دینی» و «جامعه دینی» را در خود دارد که در آن به نیاز فرادنیایی انسان میپردازد و برای پاسخگویی به آن وحی و عهد را لازم میداند. عین صاد معتقد است با این دو مورد است که انسان به معرفت دینی دست مییابد، و با اشاره به روایتی، معتقد است حاکم جامعه اسلامی نیز بر فرض عالم و عادل و فقیه بودن، اگر به درجه عبودیت نرسیده باشد، غاصب است؛ چرا که هنوز از تعلقها آزاد نگشته است.
در فصل دوم، از رابطه میان ایمان و ولایت سخن به میان میآورد و میگوید تنها با ولایت است که فسادها رفع خواهند شد:«آنچه در برابر کفر و فتنه و فساد آن، نیرومند میایستد، ایمانی است که به قدرت تبدیل شده و به محبت و ولایت و به سرپرستی و ولایت گره خورده است؛ مادام که ایمان به ولایت مبدّل نشود، نیروی جلوگیر و مصلح نخواهد بود.»
در فصل سوم نیز به تبیین عدل و احسان و عزت، از ویژگیهای اصلی حکومت دینی و ولایی، میپردازد.
بخش دوم کتاب با عنوان «از جامعه دینی تا حکومت دینی» با بیان شبهات و پاسخ به آنها شروع میشود. البته قبل از آن، عین صاد در مقدمه این بخش، نظرات تمام دگراندیشان جهان را یک برنامه هماهنگ ضددینی میداند و در ادامه با بیان شبهات، پاسخ آنها را مطرح میکند. در ادامه به بررسی مصداقی ادیان وحیانی یهودیت، مسیحیت و اسلام و مباحث رسالت، شئون، دایره اختیارات و امکانات رسول پرداخته شده و خاصیت نظامسازی و تشکلسازی دین مطرح میشود. عین صاد در فصل پنجم از این بخش یعنی «حکومتهای دینی در حوزه مسلمین»، از حکومت نبوی شروع کرده، به بررسی جریان سقیفه، حکومت خلفا و سلسلههای مختلف از جمله عباسی و اموی پرداخته و این بررسی را تا مشروطه، عصر حاضر و حکومت ولایت فقیه ادامه میدهد. در فصل ششم و پایانی کتاب نیز، شبهات حکومت دینی را مطرح کرده و به آنها پاسخ میدهد.
نقدی بر کتاب
اگر چه این کتاب برای بیان مسئله خود از یک سیر منطقی و نظمی ستودنی بهره برده است، اما مانند دیگر آثار مرحوم استاد صفایی حائری، همهفهم و برای همه افراد قابل درک نیست؛ شاید برای کسانی که با دیگر کتب استاد و بیان شیوا و لطیف ایشان آشنایی دارند، این کتاب از جذابیت و گیرایی کمتری به نسبت دیگر کتب برخوردار باشد و نیازمند آمادگی ذهنی پیشین است.