مرور کتابمقالات

بانوی مجاهد | مروری بر کتاب تنها گریه کن

این کتاب حکایت‌گر زندگی اشرف سادات منتظری به قلم توانای اکرم اسلامی است که بارها و بارها تجدید چاپ شده و تقریظ رهبری بر آن بر اقبال عمومی نسبت به این کتاب افزوده است. روایتی گرم و صمیمی از زندگی بانویی که روحیه جسارت و بی باکی از کودکی تا بزرگسالی‌اش، در سیر داستان این کتاب مخاطب را بارها به تحسین و تعجب وامی‌دارد. او که در نقشهای دختر، همسر، مادر در این اثر روایت شده است، در نگاه کلی  نماد یک زن مسلمان است که جلوه‌ای از تجلی گوهر وجودی زن در شخصیت او به نمایش در آمده.  “بانوی مجاهد” شاید بهترین توصیفی است که می‌توان اشرف سادات منتظری را بدان وصف کرد. بانویی که زندگی‌اش معنا بخش واژه‌های خستگی‌ناپذیری و مسئولیت‌شناسی است. شاید او نیز تا قبل این کتاب مثل هزاران مادر شهید دیگر این دیار، تنها به همین مدال مادر شهید بودن ستوده می‌شد، حال آنکه این کتاب ثابت کرد اگر امام (ره) فرمود: “از دامن زن، مرد به معراج می‌رود” مقصود چه بوده و نقش زن در عروج مرد تا چه اندازه اهمیت دارد. برای آشنایی بیشتر با کتاب تنها گریه کن ادامه این مطلب را از چی کتاب بخوانید.

داستان و ساختار کتاب تنها گریه کن

تنها گریه کن در دوازده فصل تدوین یافته که از دوران کودکیِ اشرف سادات با روایت اول شخص، به نقل داستان زندگی این بانو پرداخته شده است. در فصل دوم تنها گریه کن مخاطب با نوجوانی و قصه ازدواج او با حاج حبیب معماریان آشنا می‌شود و در فصل بعد آغاز زندگی مشترک اشرف سادات با حاج حبیب زیر یک سقف و به ثمر نشتن این پیوند با ولادت فاطمه و محمد روایت شده است. این فصلِ زندگی اشرف سادات را شاید بتوان شروع ابتلائات او دانست. گویی که به یکباره از دوران نوجوانی به وادی آدم بزرگ‌ها پرت می‌شود و دغدغه‌های ساده‌اش جای خود را به دست و پنجه نرم کردن با مشکلات عجیب و جدید می‌دهند. قصه تنها گریه کن پیش می‌رود و اشرف سادات در روند داستان رشد و کمال پیدا می‌کند، مسئولیت‌شناسی‌اش به اوج می‌رسد و مجاهدانه در راه انقلاب و دفاع از اسلام حاضر می‌شود. تا آنجا که نوبت به بزرگترین آزمون او می‌رسد و پیروزمندانه آخرین ابتلاء مادرانه را نیز پشت سر گذاشته و مدال تقدیم یک لاله‌ی سرخ در راه اسلام نیز بر افتخارات او اضافه می‌شود. در سبزآبی ترین فصل قصه که تصویر روی جلد برگرفته از آن است، دومین توسل مادری دلشکسته با استجابت و کرامتی شگرف همراه شده و رویایی صادقه یادآور آیه‌ی (…و لاتحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا..) می‌شود. در دو فصل پایانی تنها گریه کن نیز اشاره به تقریظ رهبر معظم انقلاب بر این کتاب و نیز ترکیب بند بانوی حماسه به عنوان حسن ختام کتاب بیان شده است.

شهید محمد معماریان

محمد دومین فرزند اشرف سادات و حاج حبیب بود که در مردادماه ۱۳۴۹ با تولدش بار دیگر خانه ساده این زوج را مهمان برکت حضور خود ساخت. بیماری اما از همان ابتدا در وجود محمد لانه کرد و تا مادر بفهمد چه شده، فرزندش را در چنگ مننژیت مغزی یافت. رخنه بیماری در حدی بود که دکتر ناامیدانه از فلج مادام العمر محمد بعد از تداوی سخن می‌گفت. اما به قول اشرف سادات: «مادر مگر از بچه‌اش قطع امید می‌کند؟ هزاری هم دکترها بگویند کاری از دستمان برنمی‌آید.» مادر است دیگر، دنیا هم اگر فرزندش را جواب کند، بازهم از روزنه امید قلب او همچنان نور بر تاریکی ناامیدی می‌تابد و غلبه پیدا می‌کند. محمد قصه اگرچه در کتاب تنها گریه کن در حاشیه‌ی داستان مادرش معرفی شده است اما از نگاه دیگر نویسندگان نیز مغفول نبوده و در اثر دیگری نیز مشخصا از او سخن به میان آمده است. کتاب سوم از مجوعه از او به قلم نرجس شکوریان فرد روایت‌گر طلوع تا غروب این ستاره‌ی روشن است. این اثر با محوریت زندگی و شهادت شهید محمد معماریان روایتی مختصر و خواندنی از سرنوشت او بیان کرده است که در بخش پایانی نیز حیات ابدی شهید و عنایت ویژه او به مادر مورد اشاره واقع شده است.

آنچه تنها گریه کن را خواندنی کرده

در دنیای بت‌من ها و سوپرمن ها و قهرمان‌سازی‌های پوشالی، بی‌شک مطالعه آثاری با محوریت معرفی الگوهای واقعی مقاومت و حماسه همیشه مورد نیاز جامعه است. تنها گریه کن به عنوان نمونه‌ای از قبیل این آثار، با در بر داشتن درون‌مایه‌ای داستانی و پرداختن به زندگی الگویی قهرمان سبب شده است که طیف مخاطبان این کتاب از نوجوانان تا بزرگسالان را در بگیرد و آحاد این طیف وسیع بتوانند رزق و بهره خود را از این اثر خواندنی برگیرند. افزون بر آن نقش عواملی چون: ۱. قلم پرکشش و توانای نویسنده ۲. سیر داستانی کتاب  3. گفتار ساده و همه‌فهم راوی و نیز انسجام داستان  را در هرچه جذاب و خواندنی‌تر شدن تنها گریه کن، نمی‌توان نادیده گرفت. وجود تقریظ کم‌نظیر مقام معظم رهبری (مد) به عنوان یک کتابخوان واقعی و در جایگاه رهبر انقلاب نیز از دیگر عوامل شایستگی این کتاب است. تقریظی که در آن، ایشان تنها گریه کن را با وصف شگفتی‌ساز ستوده و آن را سبب شستشوی دل و دیده‌ی خود دانسته‌اند. البته ایشان تنها به این وصف اکتفا نکرده و همه چیز این کتاب از جمله: روایت، راوی، نگارش، سلیقه تدوین و گردآوری را عالی توصیف کرده‌اند و در ضمن آن آثاری از این دست را برترین سرمایه‌ معنوی برای کشور، ملت و انقلاب برشمرده‌اند.

متن تقریظ حضرت آیت الله خامنه‌ای بر کتاب

بسم الله الرّحمن الرّحیم

با شوق و عطش، این کتاب شگفتی‌ساز را خواندم و چشم و دل را شستشو دادم. همه چیز در این کتاب، عالی است؛ روایت، عالی؛ راوی، عالی؛ نگارش، عالی؛ سلیقه‌ی تدوین و گردآوری، عالی، و شهید و نگاه مرحمت سالار شهیدان به او و مادرش در نهایت علوّ و رفعت .. هیچ سرمایه‌ی معنوی برای کشور و ملّت و انقلاب برتر از اینها نیست. سرمایه‌ی باارزش دیگر، قدرت نگارش لطیف و گویایی است که این ماجرای عاشقانه‌ی مادرانه به آن نیاز داشت.

۱۰ اسفند ۱۳۹۹

از نویسنده جداً باید تشکر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا