مرور کتابمقالات

غوغای اشک‌ها | مروری بر کتاب حماسه یاسین

دی ماه است و اولین روزهای زمستان. سرمای شب‌ها استخوان سوز است. چیزی به شروع نمانده و باید به دل آب بزنند. هوا سرد است اما انگار این سرما برایشان یک شوخی بیش نیست. گروهان ستار وارد آب می‌شود. در یک چشم بر هم زدن آتش و خمپاره است که بر سرشان می‌ریزد. با خودم می‌گویم یعنی این همه ماهی عاشق وجود داشته که به دل آب بزنند و در چند ثانیه آزاد و رها همچون پرنده‌ای به آسمان پر بکشند؟ آن‌ها چه می‌دیدند که این‌طور مردانه رفتند و جاودانه شدند؟ برای آشنایی بیشتر با کتاب حماسه یاسین ادامه این مطلب را از چی کتاب بخوانید.

حماسه یاسین

کتاب حماسه یاسین خاطرات سید محمد انجوی نژاد است. یک روایت داستانی از خاطرات نویسنده که اتفاقات و حماسه‌های گردان یاسین در عملیات‌های کربلای ۴ و کربلای ۵ را بازگو می‌کند.

انجوی نژاد رزمنده و اهل مشهد است. او خاطراتش در کتاب حماسه یاسین را از آن جا شروع می‌کند که مهرماه ۱۳۶۵ در مرخصی به سر می‌برد و برای گرامیداشت شهدای واحد تخریب لشکر ۲۱ امام رضا علیه السلام به مسجد امام سجاد علیه السلام می‌رود. بعد از پایان مراسم متوجه می‌شود همه مرخصی‌ها لغو شده و باید به منطقه برگردد. فکر می‌کند حمله‌ای در راه است و با دلی پر کشیده خود را از همه جا رها می‌کند و به حرم می‌رود و روز بعد راهی جبهه می‌شود. یکی دو روز که می‌گذرد متوجه می‌شود به این زودی‌ها خبری از عملیات نیست و قرار است بعد از یک دوره آموزشی غواصی، از بچه‌های تخریب، گروهی را برای تشکیل گردانی به نام یاسین انتخاب کنند تا با بچه‌های گردان‌های دیگر‌، گردان ویژه غواصی را تشکیل دهند. انجوی نژاد هم که با خود می‌گوید هم فال است و هم تماشا‌! هم آب‌بازی می‌کنیم و هم گردان ویژه غواصی می‌شویم؛ تلاشش را می‌کند و به عنوان غواص گردان یاسین انتخاب می‌شود تا یکی از راویان حماسه یاسین باشد.

از نویسنده حماسه یاسین

انجوی نژاد متولد ۱۳۴۷ در تهران است. سیزده سالگی همراه خانواده به مشهد می‌روند و با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران راهی جبهه می‌شود. بعد از پایان جنگ در رشته مدیریت ادامه تحصیل می‌دهد. حجت الاسلام سید محمد انجوی نژاد حماسه یاسین را سال ۱۳۷۴ نوشته و انتشارات سوره مهر آن را چاپ کرده است. این کتاب در سه بخش حماسه یاسین، کبوتران خونین و تصاویر تدوین شده است. حماسه یاسین که توانسته سال ۱۳۷۹ رتبه اول کتاب دفاع مقدس، ادبیات دفاع مقدس و جشنواره ایثار، ادب و پایداری را کسب کند، اکنون به چاپ سی و ششم رسیده و همچنان مخاطبان خاص خود را دارد.

کربلای ۵

نویسنده در این کتاب به یکی از شیرین‌ترین و در عین حال تلخ‌ترین عملیات‌های دفاع مقدس می‌پردازد و صحنه‌هایی از عملیات کربلای ۵ را بازگو می‌کند که شاید کمتر دیده و خوانده باشید. او از نماز شب‌ها و روضه‌ها و گریه و اشک‌های نیروهای یاسین در اوج خستگی بعد از تمرین‌های غواصی می‌گوید و زیر آتش و خون و خمپاره پرواز رفقای زمینی را نشان می‌دهد. در قسمت‌هایی از کتاب از شوخی‌ها و شیطنت‌ها و جشن پتوها می‌گوید و چهره واقعی روزهای تلخ و شیرین جنگ را در ذهن مخاطب ترسیم می‌کند. از لحظه‌هایی روایت می‌کند که با آیه‌ای از نگاه دشمن در امان می‌مانند و از ثانیه‌هایی حرف می‌زند که باید در لحظه تصمیم بگیرند و عمل کنند.

برخلاف همیشه

برعکس بیشتر کتاب‌ها که راوی در آن داستان‌های خودش و اتفاقاتی که برایش افتاده را بازگو می‌کند‌، این کتاب راویت یک گروه است. گروهی متشکل از افرادی همچون علی شیبانی‌، سید‌هادی مشتاقیان، سید‌حمید رجبی ، علی تشکری‌، لکزایی‌، دلبریان و خیلی‌های دیگر که بیشترشان به خیل شهدا پیوستند. این کتاب روایت جمعی است که در کنار هم حماسه‌ساز و ماندگار می‌شوند.

فراز و نشیب!

نویسنده آن قدر روان تمام وقایع را برای مخاطب تصویر‌سازی کرده که خواننده اتفاقات را در مقابل خود می‌بیند. از نکات مثبت کتاب حماسه یاسین، به قول معروف کوتاه و مختصر و مفید بودن آن است. انجوی‌نژاد در کمتر از صد صفحه همه عملیات را شرح داده و شاید نکته مهمی نبوده که از قلم بیندازد اما در کنار تمام این موضوعات مسئله اساسی کار‌، نام‌های زیادی است که با آن مواجهیم. و این مسئله یعنی کلی سوال و ابهام درباره این شخصیت‌هایی که هر کدام‌شان دنیا و داستانی داشته‌اند. البته شاید این مسئله برای بعضی مخاطبان یک نکته مثبت باشد اما برای اغلب آن‌هایی که پیگیر کتاب‌های دفاع مقدس هستند و می‌خوانند که بدانند‌، مواجهه با این تعداد شخصیتِ در ابهام کمی اذیت‌کننده است.

نکته بعدی عبور سریع از تمام اتفاقات تلخ و شیرین است. همان طور که زمان اجازه نمی‌دهد در کار تقدیر دخالت کرد، این کتاب هم به سرعت از تمام وقایع عبور می‌کند و خواننده بدون اینکه مجال فکر کردن و حدس زدن داشته باشد به پایان اتفاقات می‌رسد و تقریبا می‌توان گفت تعلیق در این کتاب جایی ندارد.

حماسه یاسین را چه کسانی بخوانند؟

این کتابِ ساده‌، روان و کوتاه اثر ارزشمندی است برای آن‌هایی که علاقه‌مند مطالعه در زمینه دفاع مقدس و ادبیات پایداری‌اند. کتابی با صحنه‌هایی جذاب و به‌یادماندنی، با معرفی قهرمانان جوانی که شاید تا به حال اسمشان را نشنیده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا