مرور کتابمقالات

ده شب گفتن از او | مروری بر کتاب همرزمان حسین (ع)

توی کتابخانه‌ام هزار جور داستان و رمان خارجی‌ و داخلی‌ست که یا خواندمشان، یا خریده‌ام و گذاشته‌ام کنج طاقچه که بعدا بخوانم. آن روز سرانگشتی که حساب کردم تقریبا ۸۰‌درصدِ کتابهایم واقعیت ندارند و صرفاً محصول تخیلات نویسنده‌اند. یعنی هرچقدرهم که خوب و قشنگ باشند،‌ آخرِ آخرش یک برچسبِ آرمانی می‌خورد رویِ جلدِ اکثرشان. کم‌اند کتابهایی مثل همرزمان حسین(ع)، انسانِ ۲۵۰ ساله یا خاطرات و زندگی‌نامه‌ آدم‌هایِ واقعی که میدانی موقع ورق‌زدنِ کتاب، یک داستان نمی‌خوانی که تاریخ زندگی یک نفر یا چندین نفر تویِ دستهایت جا خوش کرده‌‌‌اند. همرزمان حسین (ع) تاریخ است، از آن تاریخ‌هایی که فقط نسبت و دیالوگ‌ نیست، نویسنده که خودش از حکیمانِ روزگار است یک پرده را کنار میزند و با عینکِ فراتحلیلی که به چشمش زده مخاطب را به جایی ورای تصوراتش می‌برد‌‌. با مرور این کتاب همراه چی‌کتاب باشید.

کتاب همرزمان حسین (ع)

کتاب همرزمان حسین(ع) پیاده‌سازی ده سخنرانیِ سیدعلی‌خامنه‌ای در محرمِ سال ۱۳۵۱ است. موضوع کتاب درباره نقش امام در جامعه و بررسی مبارزات امامان معصوم، به خصوص امام سجاد)ع) تا امام کاظم(ع) است‌ که نقش و اثرشان در گذر زمان مورد تحریف و بی‌مهری واقع شده‌است.

بررسی کتاب

این کتاب با حلقه دومِ انسانِ ۲۵۰‌ساله همپوشانی بالایی دارد اما بنظر میرسد کمی منسجم‌تر به موضوع پرداخته که احتمالا به دلیلِ متوالی بودنِ صحبت‌هاست. آیت‌الله‌خامنه‌ای از سوم محرم تا دوازدهم محرم، هر روز از ساعت ۷:۳۰ تا ۹:۰۰  در هیئت انصارالحسینِ تهران این بیانات را در قالبِ طرحِ انسان ۲۵۰‌ساله مطرح کردند.

جلسه اول به مباحث کلی مربوط به امامت و روش‌های تحقیقی و تحلیلی مربوط به آن است که اگرچه خیلی عقب‌گردِ تاریخی یا روایی ندارد، اما سطحِ تحلیل و مدلِ بیان آن طوری است که واقعا شگفت‌زده‌تان می‌کند. جلسه دوم به اهمیت شناخت امامان و تلاش‌های دشمنان برای تحریف و تغییر چهره‌ی آنها و مجاهدت‌هایشان می‌پردازد. جلسه سوم مربوط به مقامات و وظایف امامان است و جلسه چهارم منطق کلی انسان ۲۵۰ ساله و جهاد از منظرِ امام معصوم توضیح داده میشود‌. جلسه پنجم به تقسیم دوران امامت به چهار دوره و توضیح مختصر هرکدام از دوره‌ها سپری می‌شود‌. جلسه ششم به شرح دوره‌ی چهارم امامت که از زمان امام سجّاد (ع) تا امام عسکری (ع)است که کمتر به آن پرداخته شده‌است. جلسه‌ی هفتم که مصادف با روز نهم محرّم است، شامل توضیح سیره‌ی سیاسی و اجتماعی امام صادق (ع) و بررسی روایات تاریخی مربوط به ایشان است و اندکی درباره نظرِ امامان معصوم نسبت به قیام امام‌زادگان هم صحبت می‌شود‌. روز عاشورا در جلسه‌ی هشتم، آیت‌الله خامنه‌ای به برخوردهای تند ائمّه‌ی دوره ی چهارم با خلفا و علمای درباری و همچنین بحث بهره‌گیری ایشان از شعرای مجاهد پرداخته‌اند‌. روز نهم جلسه به بحث امامزادگان انقلابی اختصاص داشت. البتّه این جلسه بیشتر به شرح موضع‌گیری امام صادق (ع) درباره ی قیام زید اختصاص یافت‌‌‌. روز دوازدهم محرّم که با روز دهم و آخر این جلسه مصادف بود، به توضیح مختصری درباره‌ی تقیّه اختصاص پیدا کرد.

پیرامون کتاب

اگر از خواندن کتاب‌هایی مثل انسان ۲۵۰‌ساله لذت برده‌اید احتمالا همرزمان حسین (ع) را هم دوست خواهید داشت. پیاده سازی سخنرانی‌ها و تالیف آن‌ها به عنوان یک کتابِ مستقل ممکن است با مشکلاتی همراه بشود اما همرزمان حسین(ع) منسجم است و ابهام و حفره‌ای در ذهن مخاطب ایجاد نمی‌کند.

وی این کتاب را دست میگیرید و شروع می‌کنید به خواندن، حس می‌کنید که حالا دهه‌ی اول محرم سال‌های مبارزه است و یک فردِ مهم و انقلابی هرشب برایتان منبر می‌رود. نه البته از آن منبررفتن‌هایی که مخاطب را سرِ خواب می‌آورد بلکه شمارا سرِ جایتان میخکوب می‌کند‌.

این کتاب که توسط نشر فرهنگ معارف اسلامی به چاپ رسیده‌است قیمتِ متوسطِ روبه‌بالایی دارد اما از لحاظ دسترسی به نسخه‌های آنلاین نمره‌ی قابل قبولی می‌گیرد و در اپلیکیشن طاقچه و کتابخانه‌ بی‌نهایت نیز موجود است.

حواشی کتاب همرزمان حسین

با خودم گفتم حالا که تا اینجا آمدید، شاید دلتان بخواهد از هیئت انصارالحسینِ تهران که آیت‌الله‌خامنه‌ای محرم سال ۱۳۵۱ در آن سخنرانی کردند، بیشتر بدانید. موسس این هیئت آن‌طور که در تاریخ آمده آیت الله‌ رفسنجانی‌ست که البته بعد از قرار گرفتنِ نامش در لیستِ سیاه ساواک حجت‌الاسلام معادیخواه راهِ او را ادامه داد. انصارالحسین متشکل از فعالان و مبارزانِ سیاسیِ زمان پهلوی بوده و بسیاری از اعضایِ آن در طی سال‌ها تلاش برای آرمان‌های انقلاب بسیار شکنجه شدند و حتی جانِ خود را در این راه فدا کردند. سخنرانیِ آیت الله خامنه‌ای در کتابِ همرزمانِ حسین(ع) سالِ ۱۳۹۶ در جمهوریِ اسلامی ایران به چاپ رسیده اما اول‌بار سال ۵۱ و در بحبوبه مبارزات و زیرِ یوقِ حکومتِ شاهنشاهی بیان شده‌است که نشان از شجاعت و پیشرو بودنِ ایشان است تا حدی که در آن دوران خفقان آور از مبارزه و اصول تقیه در اسلام و سیره امامان(ع) صحبت کرده‌اند.

جمع‌بندی

همرزمانِ حسین(ع) را بخوانید اگر می‌خواهید با جنبه‌هایی جدید و عمیق‌تر از امامانی که سال‌هاست به حقانیتشان ایمان آورده‌ایم اما خیلی نمی‌شناسیمشان، آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا