شبیه خودمان | مروری بر کتاب پسر آسید مصطفی
زندگی همۀ ما سرشار از تغییرات گوناگونی است که گاهی دلیلهای بزرگ دارد و گاهی دلایلی کوچک و جزئی. «شاید باور کردنش سخت باشد اما یک عکس، نوشته یا حرف میتواند زندگی آدم را تغییر بدهد.» این جمله خط اول مقدمه کتاب پسر آسید مصطفی است و این تغییر و نگاه متفاوت به چیزهای کوچک همان دلیلی است که ما را به مطالعه این کتاب سوق می دهد. برای آشنایی بیشتر با کتاب پسر آسید مصطفی ادامه این مطلب را از چی کتاب بخوانید.
فهرست مطالب
داستان کتاب پسر آسید مصطفی
در زندگی همۀ ما، بزرگترهایی بودند و هستند که حرفهایشان تا همیشه در گوشمان میماند. گاهی پدر و مادر، گاهی پدربزرگ و مادربزرگ و گاهی یک دوست و یا یک آشنا.
وقتی زندگی و اتفاقاتی که در سالیان دراز برایمان رقم خورده را مرور میکنیم کمتر پیش میآید که نقش مهم آن بزرگ و عزیز تاثیرگذار را ببینیم غافل از اینکه شنیدن یک جمله یا یک نصیحت از او راه ما را روشنتر کرده است.
نویسنده در این کتاب نقش پررنگ یک شخص بزرگ که تاثیر بسزایی در زندگی راوی داشته را به خوبی به تصویر کشیده و در ابتدا و انتهای خاطره، ما را با این نقش درگیر میکند و ما را فکر فرو میبرد که چه کسانی برایمان مثل مادربزرگ سید مجتبی عبداللهی روشنگر مسیر زندگی بودهاند.
نگاهی دقیقتر
پسر آسید مصطفی خاطرات سید مجتبی عبداللهی است. این کتاب به قلم آقای ساسان ناطق نوشته شده و سال ۱۳۹۹ توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. سید مجتبی با دیدن یک عکس عاشق و شیفتۀ امام خمینی میشود و این دلباختگی مسیر زندگیاش را تغییر میدهد. او همراه مردم در مقابل حکومت پهلوی میایستد ، در راهپیماییها شرکت میکند و تا پیروزی انقلاب هر روز یک راه جدید برای فرار از دست مأموران حکومت و نیروهای ساواک را انتخاب میکند. در اولین روز پیروزی انقلاب اسلامی عضو کمیته انقلاب میشود و تا شروع جنگ پابهپای همکارانش با گروهکها مبارزه میکند. در این کتاب جزئیاتی از پیروزی انقلاب و تشکیل کمیته و جنگ میخوانیم که شاید در دیگر کتابها کمتر از این زاویه به آنها پرداخته شده باشد.
از نویسنده
آقای ساسان ناطق متولد پاییز ۱۳۵۴ است. داستاننویس است و در کنار آن کارهای زیادی در حوزه ادبیات پایداری و تاریخ شفاهی تولید کرده که پسر آسید مصطفی یکی از دهها کار اوست.
او مدیریت خوانده و نگاه مدیریتیاش را میتوان در هر فصل کتاب به وضوح دید. همیشه جزئیات، وقایع و آدمها را واقعی و باورپذیر میکند. نویسنده این کتاب با نگاهی جزئی به اتفاقات و موضوعات بدیهی باعث خلق یک اثر متفاوت شده و توانسته با این کار قهرمانان جوان تاریخ را به مخاطب بشناساند.
ویژگیهای کتاب پسر آسید مصطفی
نویسنده با مهارت بسیار طرحی منسجم و جذاب برای هر فصل آفریده که این کار نمود یکی از هنرهای او در این کتاب است. تصویرسازی و شخصیتپردازی این کتاب کاملا ماهرانه انجام شده. آقای ناطق سعی کرده در این کتاب تا حد ممکن به راوی نزدیک شود و این موضوع باعث ارتباط گیری راحت تر ، سریعتر و بیشتر خواننده با کتاب میشود .
علاوه بر اینها استفاده به موقع و به اندازۀ نویسنده از عناصر داستانی و دوری از شعار و اغراق کتاب را روانتر و جذابتر کرده تا خواننده بتواند سریعتر با آن انس بگیرد و با راوی همذاتپنداری کند.
خاطره! چرا و برای که؟
فرهنگ هر کشوری آمیخته است با تاریخ آن کشور و خاطرات بخش جداییناپذیر تاریخ و زندگی آدمها هستند . ادبیات و خاطرات جنگ هم از این جریان مصون نیستند.
خاطرات جنگ دارایی رزمندگان و سرمایۀ ملت است. کتاب پسر آسید مصطفی هم یکی از این سرمایههاست که مطالعۀ آن برای علاقهمندان ادبیات پایداری انقلاب و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران لازم است تا از زاویهای دیگر به انقلاب و جنگ بنگرند.
نقد کتاب پسر آسید مصطفی
هنگام مطالعه پسر آسید مصطفی نباید دنبال یک داستان عجیب و خاص باشیم، چرا که این کتاب روایت یک زندگی است و زندگی ما آدمها در کنار همه اتفاقات و فراز و نشیبهایش گاهی یکنواخت است و به دور از هیجانهایی که بعضی مخاطبین انتظارش را دارند . با این حال نویسنده تمام این فراز و نشیبها، از تعقیب و گریزهای انقلاب و همراهی راوی با خیرین نظامآباد و بهم ریختن خانههای فساد گرفته تا شکستن حصر آبادان و حضور در عملیاتهای مختلف و مقابله با اشرار و قاچاقچیان همه را به زیبایی و با دقت فراوان به تصویر کشیده اما همانطور که خودش هم در مقدمه آورده به خاطر گذشت زمان بسیار از انقلاب و جنگ بخشی از خاطرات به فراموشی سپرده شده است.
جمع بندی
کتاب پسر آسید مصطفی یکی از کتابهای خاطره با موضوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و جزو یکی از آثار خوب ساسان ناطق در این حوزه است. علاقهمندان به خاطرات شفاهی و حوزه ادبیات پایداری به راحتی میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند و از اتفاقات مختلفی که در زندگی سید مجتبی میافتد لذت ببرند .