نمیدانم شما تا به حال از نزدیک شاهد عملیات احیا یا CPR بودهاید یا نه؟ اولین مواجهه من با اِحیا برمیگردد به زمانی که دخترم در اورژانس یکی از بیمارستانهای اطفال بستری بود. داشتم روی پا میخواباندمش که صدای جیغ آمد. از بین نردههای فلزیِ تخت گردن کج کردم. صاحب جیغهای ممتد و گوش خراش را دیدم. زن جوانی بود که مثل شمعی به نیمه رسیده، زیرِ تابلویِ اتاق احیا قامت خم کرده بود. خاطرم نیست چند دقیقه مشتهای بیجانش را حواله درِ بسته کرد تا در باز شد. مرد سفیدپوشی آمد بیرون. مثل کسی که بخواهد به میت تلقین کند زن را تکان میداد و میگفت بچهات برگشت. با مرور کتاب عملیات احیا همراه چیکتاب باشید.
فهرست مطالب
ماجرای کتاب عملیات احیا چیست؟
کتاب عملیات احیا نوشته محمد حکم آبادی خدا را شکر ارتباطی به پزشک و بیمارستان ندارد. کتاب شامل مجموعه روایتهایی است با محوریت شرکتی به نام جمکو که توسط انتشارات راهیار چاپ شده است.
جمکو در سال ۹۵ در آستانه ورشکستگی بوده است. بدهیهای میلیاردی به بانک، تعطیل شدن خط تولید، حقوقهای معوقه کارکنان تنها بخشی از مشکلات آن روزهای جمکو بود. در آن روزها بذر ناامیدی چنان ثمر داده بود که هیچ کدام از کارکنان امیدی به بهبود اوضاع نداشتند.
در روز معارفه مدیرعامل جدید، یکی از کارکنان قدیمی شرکت پیشنهادی به مدیر میدهد و میگوید «من جای شما باشم با چند موشک نقطه زن اینجا رو با خاک یکسان میکنم خاکش رو هم بار کامیون میکنم و میریزم توی کویر. این کارخونه درستبشو نیست.»
اما از آنجا که در همیشه روی یک پاشنه نمیچرخد جمکوی ورشکسته دیروز، امروز تبدیل شده است به یکی از قلههای دانش. موضوع کتاب چنانکه در تیتر روی جلد آمده روایت احیا این مجموعه دانشبنیان است.
نویسنده برای نوشتن ۲۰ روایت منتشر شده، چنانکه در انتهای کتاب تصریح کرده بیش از ۷۰ ساعت با مدیر عامل و کارکنان شرکت مصاحبه کرده است و چون صعود را نتیجه کار گروهی و تلاش جمعی میدانسته روش روایت جمعی را برای نگارش اثر برگزیده. نویسنده تلاش کرده در هر روایت خواننده را بنشاند پای صحبتهای یکی از اعضای شرکت و ماجرا را از دریچه نگاه خاص او به مخاطب نشان دهد.
نقاط قوت
۱) از نقاط قوت کتاب عملیات احیا میتوان به نثر روان نویسنده اشاره کرد که به خوبی مخاطب را با خود همراه میکند. کتاب ساده و خوشخوان است.
۲) نقطه قوت دیگر شیوه روایت فصلهاست که شبیه دو امدادی نگارش یافته. به این صورت که در انتهای هر فصل پای شخصیتی به میان میآید که ادامه روایت در فصل بعد را به عهده میگیرد. و پایان هر روایت آغاز روایت بعد را میسازد. چنین شیوه بیان خلاقانهای به کار جذابیت داده و باعث کشش بیشتر شده است.
نقاط ضعف
اگرچه در ابتدای هر فصل کتاب عملیات احیا شاهد این هستیم که راوی تغییر میکند. اما لحن در همه شخصیتها یکسان است و لنگ میزند. لحن آنقدر یکنواخت و ثابت است که اگر به اسم راوی دقت نکنیم متوجه نخواهیم شد که چه کسی دارد ماجرا را روایت میکند. انگار که نویسنده با لحن یکسان خودش پشت هر روایت نشسته و فقط به ظاهر اسم راوی را تغییر داده.
۲) استفاده از کلمات و اصطلاحات تخصصی که گاهی آنقدر زیاد است که از حوصله مخاطب عام و ناآشنا به حوزههای برق و الکترونیک خارج میشود. البته نمیشود از این نکته غافل ماند که گاهی اقتضای روایت استفاده از عین اصطلاح و لغت خاص بوده و نویسنده تلاش کرده با آوردن آوردن پاورقیهای مناسب و به جا این آسیب را کنترل کند و به حداقل برساند.
کتاب عملیات احیا به چه کسانی پیشنهاد میشود ؟
به صورت ویژه و خاص به همه علاقهمندان و فارغالتحصیلان رشتههای فنی از جمله برق و الکترونیک مطالعه کتاب عملیات احیا را پیشنهاد میکنم؛ و به صورت کلی به همه کسانی که زندگیشان گره خورده و به سختی و مشکل و به ناامیدی دچار شدهاند پیشنهاد میکنم حتما این کتاب را بخوانند. روایتِ تلاش و امیدواریِ کتاب حالتان را خوب میکند.
کلام آخر درباره کتاب عملیات احیا
همیشه شنیدهایم که محدودیت باعث خلاقیت و شکوفایی است. کم و بیش مصادیقی هم برایش پیدا کردهایم.
اما وجود مصادیقی که به لحاظ زمانی با ما فاصلهای ندارند و در عصر و زمانهای زندگی میکنند که ما نفس میکشیم با اهمیتترند.
بودنشان راه را بر هرگونه توجیه میبندد. دیگر نمیشود به بهانه تحریم و مشکلات دیگر دست روی دست گذاشت.
تاریخ همیشه مدیون چنین آدمهاییست که تسلیم شرایط نشدهاند و باخودباوری و تلاش راه پیشرفت را باز گذاشتهاند و این اطمینان را به دیگران دادهاند که اگر ما از پسش برآمدیم یقین بدارید شما هم میتوانید .