مرور کتابمقالات

مستعمره | مروری بر کتاب مسخ

مسخ رمانی کوتاه اثر نویسنده آلمانی زبان فرنسوا کافکا ست که در پاییز سال ۱۹۱۲ نوشته و در اکتبر ۱۹۱۵ در پراگ منتشر شد. مسخ در لغت به معنای دگرگون شدن و انتقال روح انسانی به کالبد حیوانی است. این اثر اولین بار در ایران توسط صادق هدایت از یک ترجمه فرانسوی ترجمه شد اما ترجمه علی اصغر حداد چاپ نشر ماهی مستقیم از متن اصلی آلمانی اثر است که روان‌تر و رساتر از ترجمه هدایت است. به لحاظ ژانر، کتاب در دسته رئالیسم جادویی_اجتماعی قرار می‌گیرد.

 فرانس کافکا با نگارش مسخ سعی دارد به فلسفه‌ی پوچ‌گرایی و پایان یافتن زندگی بشر بدون هیچ‌گونه علت و دلیلی بال‌وپر دهد. شاید هدف دیگر کافکا از نگاشتن این اثر نشان دادن جامعه‌ای است که هرکس تنها به فکر سود و منفعت شخصی خویش است، تا جایی که افراد حتی حاضر می‌می‌شوند برای منفعت خود احساسات و همدلی انسانی را نیز کنار گذاشته و به دیگران آسیب برسانند، حتی تا پای به خطر انداختن بقای دیگری.

با مرور کتاب مسخ همراه چی‌کتاب باشید.

شاید شبیه مسخ

کتاب مرد فیل‌نما اثر برنارد پامرنس با ترجمه احسان کرم ویسی توسط نشر قطره به چاپ رسیده است.

کتاب “مرد فیل نما”، نمایش نامه‌ای خواندنی بر اساس سرنوشت واقعی «جوزف مریک» مردی انگلیسی می‌می‌باشد که در پی ابتلا به بیماری «سندرم پروتئوس» دارای چهره ای وحشتناک و سری بسیار بزرگ بود و همین موضوع او را به شدت آزار داده و ماجراهایی را برایش خلق نمود. مریک در سن یازده سالگی مادرش را از دست می‌می‌دهد و سپس پدرش مجددا ازدواج می‌می‌کند؛ ازدواجی که زندگی را برای این پسر بیمار، بیش از پیش سخت‌تر کرده و او را به ترک خانه و خانواده‌اش وادار می‌می‌سازد. جوزف، جهت کسب درآمد و تأمین هزینه‌های زندگی اش، به کارهای مختلفی از جمله، کارگری در شرکت سیگارسازی، فروش دستکش در درب منازل و … می‌پردازد. اما ظاهر وحشتناک و رشد غیرمعمول و بی‌اندازه جسمی‌اش، مانع پیشرفت و ادامه فعالیتش می‌گردد تا این که با شخصی به نام «تام سور» آشنا می‌شود. تام به او پیشنهاد می‌دهد که در مقابل دریافت دستمزد، چهره عجیب و وحشتناک خود را برای مردم به نمایش بگذارد و از این طریق پولی به‌دست آورده و به گذران زندگی‌اش بپردازد. مریک نیز پیشنهاد او را پذیرفته و کار خود را آغاز می‌نماید. در یکی از همین روزها، «دکتر فردریک ترویس» پزشک ۳۱ساله انگلیسی، به طور اتفاقی آگهی تبلیغاتی مربوط به نمایش او را دیده و تصمیم می‌گیرد با مریک ملاقات کند؛ ملاقاتی که مسیر زندگی مرد قصه را تغییر داده، آرامش و خوش بختی موقتی را برای او به ارمغان می‌آورد و محتوای قصه این نمایش نامه را شکل می‌دهد.

داستان دیگری که می‌شود آن را هم تقریباً شبیه مسخ کافکا دانست داستان «گاو» نوشته غلامحسین ساعدی است. این داستان توسط داریوش مهرجویی در قالب فیلم در سال ۱۳۴۸به نمایش در آمد.

زندگی شگفت انگیز است فرانتس کافکا

این عنوان فیلم کوتاهی است که در دهه۹۰میلادی با اقتباس از مسخ ساخته شد و با اینکه کمتر کسی آن را مشاهده کرده است توانسته برنده جایزه اسکار شود.

داستان فیلم در مورد فرانتش کافکا است که در شب کریسمس در تلاش است تا داستانی بنویسد.  

او در حین نگارش مسخ با چالش روبه‌رو می‌شود و در همین گیرودار چهره‌های عحیبی مقابل درب خانه‌اش ظاهر می‌شوند و یک میهمانی کریسمس نامتعارف در طبقه پایین منزلش برگزار می‌شود.

این کتاب را دوست خواهید داشت؟!

اگر به کتاب‌های ژانر فانتزی و سوررئال و همچنین موضوعات فلسفی و نقد اخلاقی و اجتماعی علاقه‌مند هستید قطعاً محبتتان به این کتاب جلب خواهد شد و آن را ساکن کتابخانه خود خواهید کرد.

در مسخ چه می‌گذرد؟

مسخ داستان گرگور سامسا است که یک روز صبح با حس حالات عجیبی از خواب بیدار می‌شود. ابتدا گمان می‌کند دچار یک سرماخوردگی ساده شده است، اما موضوع عجیب‌تر و هولناک‌تر از هر احتمالی است که به ذهنتان ممکن است برسد.

دیگر فرزندان کافکا

کافکا به دوست صمیمی خودش ماکس برود وصیت کرد که آثار او را نخوانده بسوزاند، اما مکس به وصیت او توجهی نکرد و بیشتر آثار کافکا را منتشر کرد و او را به شهرت رساند. مشهورترین آثار کافکا رمان کوتاه مسخ، محاکمه، آمریکا و رمان ناتمام قصر هستند.

از نظر خود کافکا کامل‌ترین آثارش «مسخ»، «سرزمین محکومان»، «هنرمند گرسنگی»، «حکم» و «آتش انداز»  فصل اول رمان آمریکا) هستند.

ولادیمیر ناباکوف  نویسنده و منتقد نامدار که نقدهای مختلفی درخصوص رمان‌های برجسته منتشرکرده است درباره این اثر می‌گوید: کسی که مسخ کافکا را چیزی بیش از یک خیال‌پردازی حشره ‌شناسانه بداند به او تبریک می‌گویم چون به صف خوانندگان خوب و بزرگ پیوسته است.

جایگاه کافکا در ادبیات جهان

کافکا یکی از مهم‌ترین نویسندگان آلمانی زبان قرن گذشته است که تأثیرات او بر ادبیات مدرن غیرقابل انکار است. ادیبان پان آمریکن و طرفداران محفل یهود اگر چه کافکا را به اهمیت جویس، پروست، گوته، فلوبر، بکت و‌هاینه می‌دانند اما قرن بیستم را قرن کافکا و فروید نامیدند نه قرن جویس و پروست و… همچنین کافکا تأثیر مهمی بر نویسندگانی مانند کامو و سارتر داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا